By: Emi Gialiti
Comments: 0
Η τελευταία έκδοση του Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης EPI (Environmental Performance Index) για το 2020 είναι πλέον διαθέσιμη από το Κέντρο Κοινωνικοοικονομικών Δεδομένων και Εφαρμογών SEDAC(Socioeconomic Data and Applications Center) της NASA. Ο δείκτης EPI 2020 ο οποίος παράγεται κάθε δύο χρόνια από το 2006, κατατάσσει 180 χώρες ανάλογα με την περιβαλλοντική υγεία και ζωτικότητα των οικοσυστημάτων, με βάση 32 δείκτες απόδοσης σε 11 θεματικές κατηγορίες: ποιότητα αέρα, υγιεινή και πόσιμο νερό, βαρέα μέταλλα, διαχείριση αποβλήτων, βιοποικιλότητα και βιότοποι, υπηρεσίες οικοσυστημάτων, αλιεία, κλιματική αλλαγή, εκπομπές ρύπανσης, γεωργία και υδάτινοι πόροι. Η έκδοση του 2020 περιλαμβάνει μια γραπτή έκθεση, σύνολα δεδομένων και μια συλλογή με σχεδόν 100 χάρτες που απεικονίζει τις αλλαγές στην απόδοση για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Ο δείτης EPI παρέχει ποσοτικές μετρήσεις για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής απόδοσης μιας χώρας σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτικής σε σχέση με σαφώς καθορισμένους στόχους και συγκεντρώνει δεδομένα από πολλούς δείκτες αειφορίας σε μια μόνο τιμή – τον Δείκτη EPI, ο οποίος κυμαίνεται από 0 έως 100. Η μεθοδολογία, προσηλωμένη στους περιβαλλοντολογικούς στόχους, διευκολύνει τις συγκρίσεις μεταξύ των χωρών μεταξύ ομότιμων οικονομικών και περιφερειακών ομάδων.
Οι χώρες με τις πέντε πρώτες βαθμολογίες του δείκτη περιβαλλοντικής απόδοσης EPI για το 2020 είναι η Δανία (82,5), το Λουξεμβούργο (82,3), η Ελβετία (81,5), το Ηνωμένο Βασίλειο (81,3) και η Γαλλία (80,0). Η Ελλάδα έλαβε βαθμολογία EPI 69,1 και έλαβε την 25η θέση πίσω από τις ΗΠΑ. Οι πέντε χώρες με το χαμηλότερο σκορ το 2020 είναι η Ακτή Ελεφαντοστού (25,8), η Σιέρα Λεόνε (25,7), το Αφγανιστάν (25,5), η Μιανμάρ (25,1) και η Λιβερία (22,6).
Στην έκθεση, η Ελλάδα φαίνεται να έχει χαμηλή βαθμολογία στην αλιεία και στους ρυθμούς εκπομπής αερίων των θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρίπων σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ενδεικτικών των χωρών σε οικονομική ύφεση. Θετική αναφορά στην Ελλάδα γίνεται για τους τομείς της ποιότητας του πόσιμου νερού και της προστασίας των βιοδομών των μεσογειακών δασών,
Ο Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης, έχει αναπτυχθεί από τα Πανεπιστήμια Yale και Columbia των ΗΠΑ (Yale Center for Environmental Law and Policy- CELP και Columbia University for International Earth Science Information Network -CIESIN), και αρχειοθετείται και διανέμεται από την «Πύλη Πληροφοριών» SEDAC της NASA (EOSDIS), κοινωνικοοικονομικών και επιστημονικών δεδομένων και πληροφοριών της Γης.
Στον παρακάτω παγκόσμιο χάρτη, που παρουσιάζεται η κατάταξη των χωρών σύμφωνα με την βαθμολογία του συνολικου δείκτη περιβαλλοντικής απόδοσης EPI για το 2020, με πιο σκούρα χρώματα απεικονίζονται οι χώρες με υψηλότερο σκορ.
8/12/2020
Πηγή: NASA Earthdata