By: admin
Comments: 0
Η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη και βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό κινδύνου που έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο των διαπραγματέυσεων του ΟΗΕ για το κλίμα, οι οποίες διεξάγονται στη Σκωτία.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ακόμα και μερικά δέκατα του βαθμού της θερμοκρασίας, έχουν σημασία σχετικά το σημείο τήξης των πάγων.
Τα στρώματα πάγου και οι παγετώνες της Αρκτικής συρρικνώνονται, ενώ ορισμένοι παγετώνες έχουν ήδη εξαφανιστεί. Οι μόνιμοι παγετώνες και το παγωμένο έδαφος που δεσμεύει το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, μεθάνιο, ξεπαγώνουν.
Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Αρκτική. Στη Σιβηρία η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη και μια περιοχή που ονομάζεται Last Ice Area (τελευταία περιοχή των πάγων) παρουσίασε απροσδόκητη τήξη μέσα στο 2021.
Τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Αρκτική είναι πιθανό να δει καλοκαιρία χωρίς πάγο.
Καθώς επιστρέφει τακτικά στη Γροιλανδία, η Τίλα Μουν, ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, είπε ότι «θρηνεί για τα πράγματα που έχουμε ήδη χάσει» λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν τη θερμότητα.
Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα για το πόσο περισσότερη ρύπανση άνθρακα εκπέμπει η Γη θα σημαίνουν «μια απίστευτα μεγάλη διαφορά μεταξύ του πόσο πάγο διατηρούμε και πόσο χάνουμε και πόσο γρήγορα», είπε.
Η μοίρα της Αρκτικής φαίνεται δραματική κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26) επειδή ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν επηρεάζει μόνο την ίδια την Αρκτική αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση εκεί ήδη συμβάλλει σε καιρικές καταστροφές σε άλλα μέρη του κόσμου.
Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.