Συχνές Ερωτήσεις για τη Κλιματική Αλλαγή
Και οι δύο είναι σωστοί ορισμοί, ωστόσο σημαίνουν διαφορετικά πράγματα.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ουσιαστικά μέρος της κλιματική αλλαγής. Ο ευρύτερος όρος αναφέρεται σε αλλαγές εκτός των θερμότερων θερμοκρασιών, όπως οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις.Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει και τους δύο όρους εδώ και δεκαετίες.
Γνωρίζουμε γι’ αυτό εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Πραγματικά.Τον 19ο αιώνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα αέρια παγιδεύουν και επιβραδύνουν τη θερμότητα που διαφορετικά θα απελευθερωνόταν στο διάστημα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι σημαντικός παράγοντας, χωρίς αυτό στην ατμόσφαιρα, η Γη θα ήταν μια κατεψυγμένη ερημιά. Η πρώτη πρόβλεψη ότι ο πλανήτης θα υπερθερμανθεί, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να απελευθερώνουν περισσότερο από αυτό το αέριο, έγινε το 1896. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής κατά 43% σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο.
Αυτό είναι ξεκάθαρο.Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των μελετών που χρησιμοποιούν τη ραδιενέργεια για τη διάκριση των βιομηχανικών εκπομπών από τις φυσικές εκπομπές, που δείχνουν ότι το επιπλέον αέριο προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν και μειώθηκαν φυσιολογικά στο παρελθόν, αλλά αυτές οι αλλαγές χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια. Οι γεωλόγοι λένε ότι οι άνθρωποι απελευθερώνουν σήμερα αυτό το αέριο στον αέρα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η φύση.
Είσαι αρκετά πλούσιος για να προστατεύεις τους απογόνους σου;Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ήδη τα αποτελέσματα, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, για παράδειγμα, περίπου 83.000 περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια του τυφώνα Sandy, από ό, τι θα συνέβαινε σε ένα σταθερό κλίμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήδη πεθαίνουν σε κύματα καύσωνα, που επιδεινώνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι προσφυγικές ροές, που έχουν αποσταθεροποιήσει την πολιτική σε όλο τον κόσμο, οφείλονται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή. Φυσικά, όπως και με όλα σχεδόν τα άλλα κοινωνικά προβλήματα, οι φτωχοί άνθρωποι θα χτυπηθούν πρώτοι και πιο σκληρά.
Εν μέρει συνδέεται.Οι επιστήμονες έχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το θερμό κλίμα καθιστά τα κύματα της θερμότητας συχνότερα και πιο έντονα. Προκαλεί επίσης εντονότερες καταιγίδες και οι πλημμύρες στις ακτές χειροτερεύουν, καθώς οι ωκεανοί αυξάνονται εξαιτίας των ανθρώπινων εκπομπών. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει εντείνει επίσης τις ξηρασίες σε διάφορες περιοχές
Οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι μικρές, ωστόσο αυξάνονται γρήγορα.
Τα αυτοκίνητα αντλούν ενέργεια τη νύχτα από το ηλεκτρικό δίκτυο και δεν ρυπαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο κινούνται. Είναι εγγενώς πιο αποδοτικά από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και θα αποτελούσαν πρόοδο ακόμη και αν η ηλεκτρική ενέργεια προερχόταν από την καύση άνθρακα, ωστόσο θα είναι πολύ πιο σημαντικά, καθώς το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο γίνεται πιο πράσινο μέσω της ανανεώσιμης ενέργειας. Τα αυτοκίνητα βελτιώνονται τόσο γρήγορα, ώστε ορισμένες χώρες μιλούν ήδη για την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μετά το 2030.
Για αρχή μπορούμε να μιλήσουμε γι’αυτόμε 20 φίλους. Οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με συλλογικές δράσεις μεγάλης κλίμακας. Όλα τα κράτη και τα έθνη πρέπει να αποφασίσουν να καθαρίσουν τα ενεργειακά τους συστήματα, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο και κινούμενοι όσο πιο γρήγορα μπορούν. Έτσι, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ασκήσεις τα δικαιώματά σου ως πολίτης, μιλώντας και απαιτώντας αλλαγή.
Μπορείς επίσης να αναλάβεις άμεση προσωπική δράση για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα με απλούς τρόπους που θα σου εξοικονομήσουν χρήματα. Μπορείς να διορθώσεις τις διαρροές στη μόνωση του σπιτιού σου για να εξοικονομήσεις ενέργεια, να εγκαταστήσεις έναν έξυπνο θερμοστάτη, να χρησιμοποιείς αποδοτικότερες λυχνίες, να σβήσεις τα αχρησιμοποίητα φώτα, να οδηγήσεις λιγότερα χιλιόμετρα πηγαίνοντας με τη δημόσια συγκοινωνία, να σπαταλήσεις λιγότερα τρόφιμα.
Αν θέλεις να είσαι πρωτοπόρος, μπορείς να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο ή να τοποθετήσεις ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του σπιτιού σου. Εάν η χώρα σου διαθέτει μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως μπορείς να αγοράσεις 100% πράσινη ενέργεια, να γίνεις μέλος μιας ενεργειακής κοινότητας.
Αυτά τα προσωπικά βήματα μπορεί να είναι μικρά, ωστόσο μπορούν να σε αφυπνίσουν για το πρόβλημα.. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτού του ζητήματος με τους φίλους και την οικογένειά σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις.
Ακόμα και ο Guardian και άλλα διεθνή μέσα, αλλάζουν τη γλώσσα και τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν για το περιβάλλον. Και τούτο γιατί, όπως λέει η βρετανική εφημερίδα, θέλει να αποτυπώνει και να μεταδίδει στον αναγνώστη με μεγαλύτερη ακρίβεια την κρίση, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.Αντί λοιπόν για «κλιματική αλλαγή» (climatechange), προτιμά το «κλιματική έκτακτη ανάγκη» (climateemergency) ή «κλιματική κρίση» (climatecrisis), ενώ για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη από το σχετικά ήπιο «globalwarming» περνάει στο «globalheating», με τον όρο heat, που σημαίνει καύσωνας, να παραπέμπει σε μία πολύ πιο έντονη κατάσταση.
Οι παλαιοί όροι δεν απαγορεύονται βεβαίως, αλλά η σύσταση της διευθύντριας σύνταξης, Κάθριν Βάινερ, στους συντάκτες είναι σαφής. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε επιστημονικά ακριβείς, επικοινωνώντας παράλληλα ξεκάθαρα με τους αναγνώστες σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα» τόνισε και εξήγησε: «Η φράση κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, ακούγεται μάλλον παθητική και ήπια, την ώρα που οι επιστήμονες μιλούν για μία καταστροφή για την ανθρωπότητα. Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες και οργανισμοί αλλάζουν και εκείνοι την ορολογία, χρησιμοποιώντας πιο «δυνατή» γλώσσα για να περιγράψουν την κατάσταση, στην οποία έχουμε βρεθεί».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πράγματι μίλησε για «κλιματική κρίση» τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας: «Αντιμετωπίζουμε άμεση υπαρξιακή απειλή».«Καθώς η κρίση κλιμακώνεται στον φυσικό μας κόσμο, αρνούμαστε να αγνοήσουμε την κλιματική καταστροφή και την εξαφάνιση των ειδών.