Η απονομή έγινε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στην τελετή έναρξης της ετήσιας διεθνούς διοργάνωσης Verde TEC στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο – MEC Παιανίας. Το βραβείο παρέλαβαν ο αντιπεριφερειάρχης κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης κινητικότητας Γιάννης Αναστασάκης και η Ειδική Σύμβουλος Περιφερειάρχη Ερμιόνη Γιαλύτη.
Είναι η πρώτη φορά που Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, αποσπά τέτοιου είδους διάκριση, γι’αυτό και η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί πιλότο σε αυτόν τον τομέα, πάντα στα πλαίσια επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030.
Η κ. Γιαλύτη ανέφερε
«Ο ιστοχώρος είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ικανή πληροφορία ανεξάρτητα με το επίπεδο εξειδίκευσης του χρήστη. Στοχεύει στην ετοιμότητα και ανταπόκριση των κατοίκων του νησιού σε αιφνίδιες αλλαγές, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία που αφορούν την κλιματική κρίση, τα αίτια και τις συνέπειές της. Περιλαμβάνει οδηγίες πολιτικής προστασίας, και εισάγει το χρήστη στην κατανόηση του μηχανισμού εκδήλωσης των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, κάτι που οδηγεί σε μια άλλη συνειδητοποίηση, μειώνει τον πανικό και δημιουργεί κουλτούρα πρόληψης.
Με κύριο γνώμονα τη νησιωτικότητα, για όλες τις αλλαγές που αφορούν το κλίμα, το SAFE CRETE αναδεικνύει οτιδήποτε διαφοροποιεί την Κρήτη ως ξεχωριστή κλιματική ζώνη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και συμπίπτουν με τα γεωγραφικά και διοικητικά της όρια.
Στην προσπάθεια διαχείρισης ακραίων φυσικών φαινομένων και διαφύλαξης της κλιματικής ισορροπίας του νησιού, η αυτοδιοίκηση, εκτός από την ετοιμότητα την ώρα της φυσικής καταστροφής, δίνει τώρα περισσότερο βάρος στο στάδιο πρόληψης και της προετοιμασίας.»
Ο κ. Αναστασάκης ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι
Μέσω του SafeCrete που σταδιακά θα μετεξελιχθεί σε Περιφερειακό Παρατηρητήριο για την Κλιματική Αλλαγή, η δομή καθίσταται απολύτως διαδραστική, προωθεί τη διασύνδεση με τους επιμέρους θεματικούς φορείς
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, παράλληλα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ), θα επικοινωνήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο το τεράστιο αυτό θέμα και τον αντίκτυπο του στην καθημερινότητα μας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις κατευθύνσεις της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης, ο μηχανισμός θα συμβάλλει στην καταγραφή των αναγκών, την αξιολόγηση των δεδομένων, την εξεύρεση λύσεων και τη ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω διάδρασης, για την κλιματική αλλαγή. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού σε περιφερειακό επίπεδο, προϋποθέτει αμφίδρομη σχέση με την Εθνική, Ευρωπαϊκή, αλλά και Παγκόσμια Στρατηγική.
Σε ένα νέο σύγχρονο χώρο ιδιοκτησίας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», στην περιοχή του Αγροκηπίου θα στεγαστεί η πρώτη Μεσογειακή Τράπεζα Σπόρων που διατηρεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (MAIX) με στόχο την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας φυτικής ποικιλότητας και των ιθαγενών φυτών της Κρήτης.
Ο νέος χώρος θα δημιουργηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΜΑΙΧ .
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Γιώργος Μπαουράκης, «οι Τράπεζες Σπόρων θεωρούνται η φθηνότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος, σε σχέση με άλλες μεθόδους, διατήρησης των φυτών. Ωστόσο, καθώς απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τη διατήρηση του γενετικού υλικού (σπόρων) δεν παύουν να απαιτούν ενεργοβόρες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ειδικά στη μεσογειακή περιοχή. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει η Μεσογειακή Βιοκλιματική Τράπεζα Σπόρων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αξιοποίηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, που στην περιοχή μας μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος με πολύ θετικά αποτελέσματα»